Strona główna » Styczeń 2011 » Kontrola finansowa » Sprawozdanie Rb-ST

Kwiecień 2014

Aleksandra Bieniaszewska, Barbara Wołczak

Sprawozdanie Rb-ST

Zarządy jst mają do 23 lutego czas na złożenie rocznego sprawozdania o stanie środków na rachunkach bankowych jst.

W rocznym sprawozdaniu Rb-ST jednostki samorządu terytorialnego (dalej: jst) - gminy, powiaty, miasta na prawach powiatu, województwo i związki komunalne - wykazują stan środków na rachunku budżetu jst na podstawie dowodów bankowych zgodnych z zapisami w księgowości banku. Składa się ono z części ogólnej i danych uzupełniających. Ma dostarczać informacji o stanie środków na rachunkach bankowych, jakimi dysponuje jst.

Trzeba pamiętać, że sprawozdania Rb-ST nie wypełniają jednostki budżetowe.

Część ogólna sprawozdania

W części ogólnej jednostki wypełniają wiersz "Stan środków na rachunku budżetu jednostki samorządu terytorialnego", w którym wykazywana jest kwota na podstawie dowodów bankowych zgodnych z zapisami w księgowości banku.

Autorki są pracownikami państwowej jednostki budżetowej, ekonomistami, specjalistami z zakresu sprawozdawczości budżetowej i finansów publicznych.